Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 21.03.2010
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Titlul articolului: Marko Bela îl acuză pe Ponta că îi instigă pe români împotriva maghiarilor
Acces online: https://www.cotidianul.ro/110237-Marko_Bela_il_acuza_pe_Ponta_ca_ii_instiga_pe_romani_impotriva_maghiarilor

Preşedintele UDMR, Marko Bela, afirmă că se aştepta la mai multă responsabilitate din partea politicienilor români şi l-a acuzat de iresponsabilitate pe liderul PSD, Victor Ponta. Afirmaţia a fost făcută de liderul UDMR în contextul manifestaţiilor de la Topliţa, de ieri, cu referire la declaraţiile preşedintelul PSD, Victor Ponta. "Românii din Harghita şi Covasna trebuie să înţeleagă foarte bine că dacă maghiarii din România, în general, sau din Ţinutul Secuiesc vor dobândi mai multe drepturi, acestea nu lezează nici un drept al românilor. Eu aş fi primul care ar ridica glasul dacă s-ar întâmpla aşa ceva", a declarat Marko Bela, citat de Mediafax.

Marko a spus că participanţii la adunarea de la Topliţa "au fost induşi în eroare" de către politicienii prezenţi. Marko Bela a declarat că se referă explicit la preşedintele Victor Ponta.

"Comemorăm 20 de ani de la evenimentele din martie 1990 de la Târgu-Mureş. M-aş fi aşteptat la mai multă responsabilitate de la politicienii români. N-aş fi crezut ca domnul Ponta să fie atât de disperat ca să fie la un eveniment politic alături de Corneliu Vadim Tudor şi să se alinieze cu Corneliu Vadim Tudor", a spus Marko Bela.

Preşedintele UDMR îl acuză pe Ponta că, din "disperare" a luat "o decizie iresponsabilă", de "instigare a spiritelor şi de aţâţare a unor sentimente antimaghiare" care "nu îşi au locul în România anului 2010".

"Gestul domnului Ponta denotă iresponsabilitate şi disperare, dar nu îmi pot explica de ce a recurs la aşa ceva. Când cineva se teme că pierde popularitate şi vizibilitate, încearcă să recurgă la naţionalism", a adăugat Marko Bela.

Ieri, la Topliţa, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a adoptat un memorandum în care se arată că românii din cele trei judeţe "duc cu greu povara luptei" pentru păstrarea identităţii, iar cu paşi mărunţi s-a ajuns la "crearea de facto a unui stat în stat" în zonă. Semnatarii susţin că în Covasna, Harghita şi parţial Mureş "se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiîntâlnit în Europa".
Documentul este adresat Parlamentului, Preşedinţiei, Guvernului, Bisericii şi societăţii civile.